Açılış Saatleri Pzt. - Cumartesi 09:00 – 19:00
Tel: 0531 235 5000
e-mail: prof.dr.erdoganaslan@gmail.com

Mesane Sarkması (Sistosel)

Mesane Sarkması (Sistosel)

1.Mesane sarkması nedir?

Mesanenin vajina üstünde durmasını sağlayan bağ dokularının zayıflaması, kopması veya aşırı gerilmesi sonucunda, mesanenin vajina ön duvarından  dışarı doğru fıtıklaşmasına verilen addır.

2.Mesane sarkması neden oluşur?

Bütün pelvik organların sarkmasında olduğu gibi altta yatan asıl neden bağ dokusunun yapısının genetik olarak zayıf olmasıdır. Bu genetik eğilimin yanı sıra bazı ek faktörler de tablonun ortaya çıkmasına sebep olur. Bu faktörleri sıralayacak olursak;

 

◦       Gebelik

◦       Zor doğum

◦       İri bebek doğurma

◦       Müdaheleli doğum ( vakum ya da forseps kullanımı)

◦       Doğumun ikinci evresinin uzaması

◦       Omuz takılması vb gibi doğum komplikasyonları

◦       Aşırı kilo (obezite)

◦       Kronik Kabızlık

◦       Kronik öksürüklü hastalıklar ( Astım, KOAH gibi)

◦       Sigara kullanımı

3. Mesane sarkmasının belirtileri nelerdir?

Hastalar ıkınmayla büyüyen, vajinayı doğru gelişmiş, yumuşak ve içeri itilebilir bir şişlik bulguları ile baş vururar. Çoğu kez sakmanın erken dönemlerinde sık idrara çıkma, tam boşaltamama ve ilerleyen dönemlerde idrar yapmada zorluk ve kesik kesik işeme şikayetleri vardır. Pelvik taban bir bütün olduğu için  çoğu kez diğer organlarda sarkma ve stres üriner inkontinans da beraberinde görülür.

4. Mesane sarkmasının tanısı nasıl koyulur?

Jinekolojik muayene esnasında tanı kesin şekilde konulur. Bazı nadir durumlarda  pelvik taban ultrasonografisi veya MR incelemesi yahut ürodinami gibi ileri tetkikler istenebilir.

5. Mesane sarkmasının tedavisi nedir?

Hastalığın erken evrelerinde pelvik taban egzersizleri ile organları yerinde tutan kasları güçlendirmek fayda sağlayabilir. Ancak evre ilerledikçe mesaneyi yerinde tutan bağ dokusundaki ( fasya) defekt daha da büyümüş olacağı için cerrahi tedavi gerekmektedir.

6. Her mesane sarkması ameliyat edilmeli midir?

Hayır. Mesane sarkması hastada problem yaratmıyacak seviyedeyse ameliyat edilmesine gerek yoktur. Mesane sarkmasını önlemek adına ameliyat yapmak gibi bir yaklaşım tıbben doğru sayılmaz. Ancak semptomlar gelişince ve hasta şikayeti olunca müdahele etmek gerekir. Bu arada sarkmayı önlemek ya da artmasını engellemek için pelvik taban egzersizlerini ve kabız kalmama, ağır kaldırmama gibi yaşam tarzlarında değişiklik yapmayı önerebiliriz.

7. Peser nedir?

Pelvik organ sarkması durumlarında hasta başka tıbbi nedenler yüzünden ameliyat olamıyorsa ya da ameliyatı belli bir süre ertelemek istiyorsa genellikle silikon ya da kauçuktan yapılmış halka şeklindeki cihazları (peser ) vajinaya yerleştirerek sarkmayı anatomik olarak belli bir dereceye kadar düzelterek hastanın yaşam kalitesini arttırabiliriz.